ČESKÁ STRANA SOCIÁLNĚ DEMOKRATICKÁ
okres Havlíčkův Brod

Vladimír Novotný: Přizpůsobit se dnes může pro firmy znamenat ekonomicky přežít

cssd.cz 28. 05. 2020

Naše společnost se nyní nachází v období, které byť v mnoha ohledech limituje a omezuje, zároveň dalo příležitost vyniknout přirozené české kreativitě, činorodosti a solidaritě. Nové výzvy, související např. s nedostatkem ochranných pomůcek nebo dezinfekce, které jsou nezbytně nutné pro zvládnutí virové pandemie, daly vyniknout schopnosti domácích firem adaptovat se na specifickém trhu osobních ochranných pomůcek. Řádově jen dny trvalo českým firmám i iniciativním jednotlivcům, aby se chopili příležitosti a přispěli vlastním nápadem nebo inovací k dílčímu řešení aktuální situace. Vážím si všech firem, které byly ochotny ze dne na den změnit své výrobní programy a začít dodávat potřebný materiál na domácí trh, bez reklamy v médiích, nenápadně a skromně.

Osobně mám potřebu alespoň některé příklady dobré praxe zmínit – například práci společností Modeta Style Jihlava nebo Vývoj Třešť, které šijí zdravotnické overaly a ochranné obleky pro zdravotníky, společnost EFKO-karton, která se pustila do výroby plastových štítů a jejíž legendární Igráček získal v nové originální sérii světovou popularitu i díky roušce. Za část výtěžku prodeje této igráčkové kolekce firma nakupuje ochranný materiál, který zdarma distribuuje do zdravotnických zařízení po celé České republice.Vím přitom, že výčet aktivních firem nebude nikdy úplný a omlouvám se za to, ale i tak děkuji dále společnostem Pleas Havlíčkův Brod, Böhm Jihlava, Plastia Nové Veselí, Alpa Velké Meziříčí, INTIMIDEA, MANAUT DESIGN, ARCÁDE COLOR, Alliva, IEG, SPUR Zlín… Poděkování za mimořádné nasazení především s výrobou štítů pro zdravotníky patří všem školám a IT nadšencům, díky posílám i šikovným rukám švadlenek, které neúnavně našily více než 70 tisíc látkových roušek mimo jiné pro nemocnice nebo sociální zařízení

Budoucnost našich firem a jejich ekonomická stabilita bude závislá na naší společné ochotě české výrobky nadále kupovat, spotřebovávat, ocenit a doporučovat. Umíme být maximálně soběstační, nabízet kvalitní zboží a dávat lidem poctivou práci. Přál bych si, aby český trh ze současné situace vytěžil maximum, aby na jedné straně byly české firmy dodávající kvalitní a dostupné zboží a na druhé straně byl o toto zboží spravedlivý zájem, který pomůže českou ekonomiku opět vytáhnout do černých čísel. Máme jedinečnou příležitost pro sebe něco udělat, tak ji využijme. Doufejme, že výrazná spolupráce Kraje Vysočina a regionálních českých firem touto příležitostí neskončí.